hoe bestel je koffie in Frankrijk?
café - café allongé - café américain - café au lait - café crème - café filtre - café noisette - café serré - cappuccino - déca - lait russe
Zelf ben ik niet zo'n koffieleut, maar omdat ik weet dat velen niet kunnen functioneren zonder op zijn tijd een kopje koffie te gebruiken en daarbij hele specifieke wensen kunnen hebben, neem ik vandaag een korte cursus koffie bestellen op in mijn blog.
Allereerst moet je beseffen dat de basis voor koffie in Frankrijk altijd espresso is en geen filterkoffie, zoals wij gewend zijn. Alleen in speciale koffiezaakjes, die net als bij ons de laatste jaren overal als paddenstoelen uit de grond schieten, kun je steeds vaker een café filtre bestellen (met het filter op je kopje), maar in een gewoon café of brasserie is dit meestal niet bekend.
Bestel je gewoon een café, dan krijg je dus een espresso (zonder melk). De eventuele suiker kun je er zelf bij doen.
|
café noisette |
Wil je een beetje melk in je espresso, bestel dan een café noisette.
Houd je echt van een sterke espresso, dan kun je ook een café serré bestellen. In het Italiaans noemen ze dat een ristretto: dezelfde hoeveelheid koffie, maar half zoveel water.
Ook is het mogelijk een dubbele espresso te bestellen. Dat heet in het Frans een café double.
|
café crème |
Houd je niet zo van sterke koffie, dan kun je ook een café allongé of café américain bestellen. Je krijgt dan niet onze 'gewone koffie', maar het komt in de buurt: Je krijgt dan een espresso die is aangelengd met water. Je kunt daar dan suiker in doen, maar het is niet gebruikelijk dat je er een kuipje melk bij krijgt. Wie graag melk in zijn koffie heeft, kan behalve een café noisette (espresso met een wolkje melk: soms zit het er al in, soms wordt de melk in een kannetje geserveerd, zodat je zelf kunt doseren) een café crème of café au lait bestellen. Dan heb je meteen wel veel melk: in principe is de verhouding koffie en melk fifty-fifty. In cafés en brasseries heeft men het meestal over een café crème en de hoeveelheid kan variëren van een dubbele espresso tot een cappuccino. Een café au lait is in principe hetzelfde, maar wordt door de Fransen meestal bij het ontbijt gedronken in een grote bol (een koffiekop die al bijna aan een slakom doet denken en waarin je vervolgens je croissant kunt dopen).
|
lait russe |
Natuurlijk is ook de cappuccino in Frankrijk doorgedrongen. In veel gevallen - met name op het platteland - zul je je cappuccino echter geserveerd krijgen met slagroom (crème Chantilly). Misschien vind je dat prima, maar als je je cappuccino met geklopte melk wilt, dan zul je even moeten informeren of ze hem serveren met lait fouetté.
Soms staat ook lait russe op de kaart (in België misschien beter bekend dan in Frankrijk), waarbij de hoeveelheid melk de hoeveelheid koffie overtreft. Deze vorm van koffie komt overeen met onze 'koffie verkeerd'.
Tenslotte, wil je je koffie zonder cafeïne, dan kun je een décaféiné bestellen door achter welke vorm dan ook de afkorting déca te plaatsen.
volgende keer:
Hoe snijd je in het Frans een heikel onderwerp aan?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten