een scheepskok / (meester)kok
Een chef-kok is een chef de cuisine. Als die heel goed is, kan hij of zij ook een maître de cuisine genoemd worden, maar daarnaast bestaat ook de uitdrukking maître queux, waarbij queux is afgeleid van het Romeinse coquus (van coquere, 'koken'). Ik heb de afgelopen week kunnen vaststellen dat het kleine land Libanon over een grote hoeveelheid van deze meesterkoks beschikt. Het woord queux werd in de elfde eeuw geschreven als cous en een eeuw later als queu. De x werd er begin zestiende eeuw aan toegevoegd. In die tijd was maître queux nog een functie-aanduiding. Iedere aan het hof werkzame kok had een specifiek expertisegebied. De maître queux was verantwoordelijk voor ragoûts, hoofd- en tussengerechten. De hâteurs hielden zich bezig met gebraad en de potagers met soepen.
Tegenwoordig wordt de term maître queux (variant van maître coq) waarschijnlijk door zijn overeenkomst met het Nederlandse 'kok' voornamelijk gebruikt in de scheepvaart.
volgende keer:
plukken we de dag...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten