donderdag 18 augustus 2022

les tenants et les aboutissants

de ins en outs
('de aangrenzende percelen')

Als je de uitdrukking van vandaag intypt in de Franse zoekmachines, dan kom je vrij snel terecht op een discussieforum dat de ins en outs bespreekt van het aanvankelijke succes van Macron.

Vijf jaar geleden won Emmanuel Macron de presidentsverkiezingen met een nieuwe beweging, La République en marche. Zijn voorganger, François Hollande, had zich teruggetrokken als kandidaat en liet een ander, Benoît Hamon, zich kandidaat stellen voor de socialisten. Deze haalde echter maar enkele luttele procenten. Hollande - die volgens veel Fransen niet de allure van een president had (heimelijk verlangen veel Fransen nog naar een koning met alle toeters en bellen, maar dat spoort natuurlijk niet met de republikeinse waarden) en daarom ook wel Monsieur Normal werd genoemd - maakte bij voorbaat geen schijn van kans. Aanvankelijk leek het er dus op dat het een inkoppertje werd voor rechts, maar met name de vele schandalen rondom de belangrijkste kandidaat van rechts, François Fillon, maakten de weg vrij voor de voormalige minister uit Hollandes kabinet, Emmanuel Macron. Deze spectaculaire ontwikkeling was uiteraard aanleiding voor veel discussie over de ins en outs van deze politieke zaak. Op een christelijk forum waar bovenstaande foto van afkomstig is, werd gesuggereerd dat het om een een-tweetje van François Hollande ging, met de hulp van de gematigde politicus François Bayrou van Modem (Mouvement démocratique). Sommigen zagen er zelfs een Heilige Drie-eenheid in met Hollande als de vader, Macron als de zoon en de BFM TV (een soort Franse CNN) als de heilige geest. Bayrou van Modem kreeg hierin de judasrol toebedeeld.                                    

Terug weer naar de uitdrukking zelf. In de zestiende eeuw was de letterlijke betekenis van les tenants et les aboutissants een benaming voor 'belendende percelen', waarbij tenants met de lange kant aan een domein grensden en de aboutissants met hun korte kant. Later in diezelfde eeuw ging het gewoon 'alles wat om het domein lag' betekenen en later kreeg de uitdrukking een figuurlijke betekenis: 'alles wat over een bepaald onderwerp te weten valt' of 'alle informatie die je nodig hebt om te begrijpen hoe een bepaalde zaak tot stand is gekomen'.

volgende keer:
hebben we het over een fijn vliegje...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten