donderdag 20 mei 2021

ok


O.K.

Een Franse uitdrukking kun je het eigenlijk niet noemen. Misschien is het wel de meest internationale uitdrukking die er bestaat, maar wat is eigenlijk de betekenis van die twee letters? 

Daar zijn de specialisten het nog altijd niet over eens. Maar laten we beginnen met de meest waarschijnlijke verklaring. De afkorting O.K. werd voor het eerst aangetroffen in de Boston Morning Post van 23 maart 1839. In dat krantenartikel werd het voorgesteld als de afkorting van oll korrect, een bewust veranderde spelling van all correct. Daarvoor was ook de afkorting O.W. gesignaleerd voor oll wright, een volgens hetzelfde procedé bedachte variant van all right. Het ging hier aanvankelijk om een puur lokaal gebruik in Boston/Massachusetts, maar toen de afkorting vervolgens werd opgepikt door de democratische campagne voor de New Yorkse kandidaat Martin van Buren, werd zij populair in het hele land. Deze Martin van Buren - die overigens verloor - was geboren in Old Kinderhook, New York, waardoor de Bostonse afkorting O.K. op twee manieren kon worden uitgelegd. De tegenstanders van Martin van Buren gingen vervolgens allerlei andere invullingen geven aan de afkorting O.K., zoals Out of Kash, Out of Kredit en zelfs Out of Klothes.

De meest gehoorde andere verklaring voor de betekenis van O.K. is verbonden met de Amerikaanse Burgeroorlog. Daarbij zou je de O moeten lezen als het cijfer nul en staat de K voor killed. De Confederates uit het Zuiden zouden de afkorting gebruiken om aan te geven dat er niemand gesneuveld was bij een veldslag, wat uiteraard O.K. was.

De overige 5.439 (?) geopperde verklaringen laat ik voor het gemak even onbesproken, O.K.?

volgende keer:
gaan we uit ons dak...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten