maandag 10 oktober 2022

revenir de Pontoise

het in Keulen horen donderen / in de bonen zijn
('uit Pontoise terugkomen')
 

Pontoise ligt aan de rand van de Parijse agglomeratie op 28 kilometer ten noordwesten van het centrum van Parijs en inderdaad... er ligt een brug over de Oise. Maar waarom is iemand die uit Pontoise komt een sufferd? Daarvoor bestaan verschillende verklaringen. In 1634 werd de bevolking van Pontoise gedecimeerd door een ernstige epidemie. De weinigen die het overleefden, waren uiterst verbaasd dat ze de ramp overleefden en konden aan buitenstaanders niet uitleggen waarom zij nog in leven waren terwijl de meeste inwoners het loodje hadden gelegd.
Een andere verklaring wordt gevonden in het feit dat tussen 1652 en 1753 het Parlement van Parijs regelmatig om verschillende redenen moest uitwijken naar Pontoise. Als mensen weer terugkwamen uit Pontoise werden ze bestookt met vragen van het type: Wat werd er gezegd in Pontoise? en moesten ze het antwoord meestal schuldig blijven.
Maar waarschijnlijk zijn dit verklaringen die er met de haren zijn bijgesleept. Naast revenir de Pontoise bestaan ook de varianten revenir du Congo en revenir de l'autre monde om aan te geven dat iemand kennelijk een tijdje buiten de 'beschaafde' wereld heeft vertoefd en daarom niet op de hoogte is van iets wat in die zogenaamd beschaafde wereld inmiddels algemeen bekend is. Dat Pontoise zich in het gezelschap van Congo en 'de andere wereld' heeft geschaard is waarschijnlijk te wijten aan de klankovereenkomst met pantois en pantoise dat 'verstomd, beduusd' betekent. Boek dus gerust een vakantie in Pontoise. Ook daar hebben ze wifi en hoeft u het contact met de 'beschaving' dus niet te verliezen...

volgende keer:
mag u een plumeau gaan halen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten