een grote schoonmaak houden
('de stallen van Augias schoonmaken')
In de Griekse mythologie was Augias koning van Elis. Hij stond bekend als oneerlijk en corrupt en had een kudde van enkele duizenden runderen die verbleven in stallen die al meer dan dertig jaar niet waren schoongemaakt. Herakles (Hercules bij de Romeinen) kreeg in het kader van zijn beroemde twaalf werken de opdracht om deze smerige stallen in één dag schoon te maken, een werkelijk onbegonnen werk. Daarom durfde de gierige Augias hem zowaar een tiende deel van zijn veestapel te beloven als hij in deze onmogelijke opdracht zou slagen.
Herakles nam geen zwabber en dweil ter hand, maar hij kreeg het voor elkaar twee in de buurt stromende rivieren, de Alpheüs en de Peneios, zo om te leiden dat ze dwars door de stallen stroomden, waarbij ze in één keer alle in dertig jaar opgehoopte mest meenamen. Het zal overigens niemand verbazen dat Augias zich niet aan zijn belofte hield.
Tegenwoordig kan een buitengewoon smerige plek nog steeds worden aangeduid als les écuries d'Augias (in het Nederlands 'een augiasstal'), maar zodra het wordt gecombineerd met het werkwoord nettoyer ('schoonmaken'), dan wordt de betekenis figuurlijk en gaat het doorgaans om wanpraktijken waar een eind aan gemaakt wordt of hevig bekritiseerde personen die vervangen worden.
volgende keer:
gaan we door het oog van de lynx...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten