maandag 27 januari 2020

une tunique de Nessus

een vergiftigd geschenk / een Nessushemd/-kleed / een gevaarlijke passie
('een Nessustuniek')

Nessos was een centaur (een mythisch wezen half paard half mens) die de overtocht garandeerde van de rivier de Evenos. Als Herakles en zijn vrouw Deianeira de overtocht willen maken, stelt Nessos voor Deianeira op zijn rug mee te nemen. Maar als hij andere kant komt begint hij avances naar haar te maken. Als Herakles dat ziet schiet hij een pijl die gedrenkt is in het bloed van de door hem verslagen Hydra, een meerkoppig watermonster. De pijl raakt hem in het hart en het gif verspreidt zich door zijn lichaam. Alvorens te sterven maakt Nessos Deianeira wijs dat zijn vergiftigde bloed Herakles bij haar terug zal brengen, mocht hij haar ooit ontrouw zijn of zelfs maar kijken naar een andere vrouw. Daarop geeft hij haar een tuniek dat doordrenkt is met zijn bloed (in een andere versie vangt Deianeira in de tuniek zijn bloed op).
En ja hoor, jaren later is ze ervan overtuigd dat haar man haar ontrouw is en geeft ze hem het hemd cadeau. Zodra hij het aantrekt, voelt hij brandende pijn en als hij probeert het weer uit te trekken, trekt hij daarmee stukken vlees uit zijn eigen lichaam. Als Deianeira ziet wat haar geschenk heeft aangericht, slaat ze de hand aan zichzelf en Herakles vraagt of hij in brand gestoken kan worden om bevrijd te worden van de onverdraagbare pijn en zo geschiedt.
Op het plaatje hiernaast zie je Herakles Nessos met zijn pijl (of is het een zwaard?) doorboren en op het plaatje boven heeft een vrouw haar man een T-shirt met het opschrift Nessus cadeau gedaan. Hij vraagt dan 'Hoe vind je het staan?' waarop zij antwoordt 'Geweldig!' maar letterlijk gebruikt ze het woord 'Sterfelijk' (wij zouden dat niet zeggen, misschien juist 'onsterfelijk')...

volgende keer:
eten we van twee walletjes...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten