vla - flan - flank
Dit is de bekendste flanc, de flanc parisien, ook wel bekend als flanc pâtissier, een soort eiervla gemaakt met dezelfde ingrediënten als banketbakkersroom maar dan in andere verhoudingen. Sommigen in Nederland noemen abusievelijk een crème caramel een flan. Nou is dat weer niet fout als je het zonder neusklank uitspreekt, want het is de Spaanse benaming voor een crème caramel. Daarnaast kan in de techniek flan ook de benaming zijn van een schijf of ronde plaat en als je iets au flan doet dan doe je het 'voor de vuist weg' zodat het resultaat een beetje à la flan ('van lik-me-vestje') is.
Met een toegevoegde -c maar hetzelfde uitgesproken, betekent flanc 'flank, zijde, zijkant'. Als je sur le flanc bent, dan lig je (ziek) op bed en als je vatbaar bent voor kritiek, dan heet dat prêter le flanc à la critique. Se battre les flancs tenslotte betekent 'zich uitsloven' of 'zich overmatig inspannen'.
volgende keer:
zitten we barstensvol nieuwe ideeën...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten