vrijdag 6 juli 2018

le fil d'Ariane

de leidraad
('de draad van Ariadne')

'Tegenwoordig met die draadloze communicatie is het moeilijker om de uitweg uit het labyrint te vinden!' verzucht de eenzame man in de doolhof.
Dit verwijst natuurlijk naar het bekende mythologische verhaal van Theseus en Ariadne, waarin een draad een belangrijke rol speelt bij het vinden van de uitweg uit een doolhof. De doolhof is het labyrint van koning Minos op Kreta die hierin ieder jaar zeven jongens en zeven meisjes uit Athene opsloot om ze te voeren aan de Minotaurus, een wezen dat half mens half stier was.  Alleen op die manier kon de vrede tussen Kreta en Athene bewaard worden. Nooit was een van de jongeren aan dit lot ontkomen, omdat niemand van hen de uitweg uit het ingewikkelde labyrint had weten te vinden. Dat werd de Atheense koningszoon Theseus te gortig en hij bood zichzelf aan om als een van de jongeren naar de doolhof te gaan, in de volle overtuiging dat hij het monster zou weten om te brengen. Dat lukte hem inderdaad, maar hoe kon hij dan vervolgens de uitweg vinden? Daar hielp de liefde hem. Ariadne, de dochter van koning Minos en halfzus van de Minotaurus, werd verliefd op Theseus. Zij bevestigde een kluwen wol aan de ingang van het labyrint en Theseus nam de draad mee naar binnen. Zo hoefde hij na het volbrengen van zijn taak alleen de draad maar te volgen terug naar de uitgang.
En wil nu iemand het verband zien te vinden tussen twee moeilijke zaken, of een middel om zich uit een lastig parket te bevrijden of een weg zien te vinden om een lastig te bereiken resultaat te verkrijgen, dan kan hij nog altijd zoeken naar le/un fil d'Ariane.

volgende keer:
Hoe heet in het Frans een duivels dilemma?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten