maandag 8 november 2021

la danse de Saint-Guy

 

Sint-Vitusdans

De naam van deze hersenaandoening (chorea minor) bij kinderen, waarbij ongecontroleerde bewegingen gemaakt worden, is op zich een uitdrukking of metafoor in het klein. Ook bij volwassenen kan dit verschijnsel voorkomen bij de ziekte van Huntington.

In de Middeleeuwen was men vaak bang dat personen die deze verschijnselen vertoonden door een demon bezeten waren en soms werden zij dan ook levend verbrand. 

Maar wat is nu de link met Sint-Vitus? Vitus was een Romeins martelaar, geboren in Sicilië die al op 12-jarige leeftijd gemarteld werd door gouverneur Valerianus, omdat hij weigerde de Romeinse goden te vereren. Toen hij ook nog miraculeuze genezingen verrichte, werd hij bij keizer Diocletianus gebracht die hem verschillende folteringen liet ondergaan waaraan hij uiteindelijk bezweek.

De Sint-Vituscultus ontstond in de elfde eeuw toen er zich wonderen voordeden bij de overbrenging van zijn relieken naar de kathedraal van Saint-Denis. Veel zieken begaven zich naar kerken die gewijd waren aan Sint-Vitus, beschermer van epileptici. In de aanloop van zijn feestdag ondernamen steeds meer zieken een pelgrimstocht naar een van deze kerken, waarbij hun symptomen voor iedereen steeds zichtbaarder werden. Men nam aan dat zij een dans uitvoerden om bevrijd te worden van hun pijn en angsten.

volgende keer:
blussen we een onbeduidend brandje...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten