vrijdag 2 maart 2018

l'habit ne fait pas le moine

schijn bedriegt / kleren maken de man
('de pij maakt de monnik niet')

Een Amerikaans kunstenaar heeft de proef op de som genomen en een hele serie fotoportretten gemaakt van mensen in verschillende outfits om te kijken wat dat met onze vooroordelen doet. Op deze pagina kun je nog een aantal voorbeelden vinden.
Het is een heel oud spreekwoord dat in zijn huidige vorm al bekend is sinds de dertiende eeuw en gebaseerd lijkt te zijn op middeleeuws Latijnse bronnen. Plutarchus schreef al barba non facit philosophum ('een baard maakt nog geen filosoof'). Maar er zijn ook mensen die het gezegde in verband brengen met een historisch gegeven: in 1297 verkleedden François Grimaldi (jazeker, voorouder van prins Albert van Monaco) en kompanen zich als franciscaner monniken om de burcht van Monaco in te nemen. 
Wat ook nog meegespeeld kan hebben is het feit dat monniken niet altijd bekend stonden om hun voorbeeldige gedrag. Ze hielden zich bepaald niet altijd aan de geloften (van armoede en kuisheid bijvoorbeeld) die ze gedaan hebben. Dan konden ze wel een monnikspij dragen, maar schijn bedriegt...

volgende keer:
Hoe zeg je in het Frans 'wie zijn kind liefheeft, spaart de roede niet' ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten