zaterdag 19 mei 2018

faire ses choux gras de quelque chose

iets tot de laatste druppel uitmelken
('zijn vette kolen van iets maken')

In tegenstelling tot tegenwoordig, nu we ons vaak met enige moeite ontwikkelen tot 'vleesminderaars', was vlees lange tijd rijkeluisvoedsel. Op het menu van de minder bedeelden stonden vooral groente en dan met name kolen, die resistent waren, gemakkelijk te telen en niet duur.
Maar om nou te zeggen dat bij het koken van kool het water je in de mond loopt... Om de kool wat meer smaak te geven, werd dus regelmatig spekvocht toegevoegd. 'Vette kolen maken' betekende dus aanvankelijk 'zichzelf trakteren op een smakelijk maal'. Vanaf de zeventiende eeuw verschoof de betekenis naar 'ergens voordeel uit halen', zoals je ook je portemonnee kunt 'spekken'. Tegenwoordig is de betekenis negatiever geworden: 'ergens voordeel uit halen ten nadele van iemand of iets anders'. Met minder wil je immers geen genoegen nemen.

volgende keer:
Hoe bestel je je koffie in het Frans?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten