woensdag 22 januari 2020

vingt-deux !

Kijk uit!
(22!)

Pas op! Vandaag is het de tweeëntwintigste (van het jaar twintig-twintig, twee keer twintig dus)!
Maar waarom is dit een getal om voor op te passen? Eigenlijk is dat geheel duister, al zijn er natuurlijk wel hypotheses. De hardnekkigste brengt de uitdrukking in verband met de wereld van de drukkerijen in de tweede helft van de negentiende eeuw, toen alle letters van een krant nog met de hand gezet werden, een uiterst precies werkje, dat met veel concentratie werd uitgevoerd door een ploeg zetters, in de grootste stilte, om de geringste zetfout te vermijden. Vooral als de opzichter voorbijkwam, was het zaak zo stil en geconcentreerd mogelijk over te komen. Kwam deze 'zetbaas' in zicht, dan werd er '22!' geroepen. Kwam de directeur voorbij, dan was het waarschuwingssignaal '44!', een verdubbeling dus. De getallen verwijzen naar het lettercorps (lettergrootte): denk aan wat je ook op je computer ziet, bijvoorbeeld Arial 12. Voor een krant was 9 of 10 een normale grootte, 11 was al aan de grote kant, laat staan 22 of 44.
Maar ja, waarom nou per se 22 en geen ander getal? Daar wordt door sommigen een numerologische verklaring voor gegeven. Tel je de plaatsen van de letters in het alfabet bij elkaar op, dan krijg je voor chef 3+8+5+6 = 22.
Anderen beweren weer dat de uniformjas van een politieagent in die tijd 22 knopen bevatte, of waren het er nu 11? - nou ja, ze kwamen altijd met zijn tweeën...
Bandieten droegen indertijd doorgaans messen met een lemmet van 22 cm, het zou een verbastering zijn van vingt dieux ('twintig goden'), en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Maar hoe dan ook, het is vandaag de tweeëntwintigste, dus ik zou maar oppassen als ik u was...

volgende keer:
blijven we even in de numerologie, nu met het cijfer vijf...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten