donderdag 31 oktober 2019

la tentation de Venise

het over een andere boeg willen gooien / je leven helemaal willen veranderen
('de verleiding van Venetië')

Helaas kan ik alle achtergronden om deze cartoon uit 2016 te verklaren niet meer helemaal helder voor de geest halen (misschien kan iemand me helpen?). In ieder geval waren Fillon en Juppé (deze laatste zit hier in de Venetiaanse gondel) politieke kopstukken in de gaullistische partij Les Républicains (een partij die overigens voortdurend van naam verandert), heeft deze laatste een politieke autobiografie getiteld La tentation de Venise geschreven en is de aanleiding kennelijk het feit dat de gondeliers van Venetië demonstreren tegen de verhoging van de BTW (TVA = taxe sur la valeur ajoutée), hetgeen weer een idee van Fillon zou zijn, volgens Juppé...
Hoe dan ook, wat is dan die verleiding van Venetië? En was het niet eigenlijk Napels dat zo'n grote aantrekkingskracht op velen uitoefende ('eerst Napels zien, dan sterven'...). De uitdrukking is inderdaad zeer recent en is rechtstreeks te herleiden tot het eerder genoemde boek van Alain Juppé, dat verscheen in 1993. Het wordt dan ook vooralsnog vooral voor politici gebruikt, maar je weet nooit hoe het gaat met uitdrukkingen. Vaak wordt in de loop van de tijd de betekenis verbreed.
Alain Juppé schreef het boek terwijl hij de woestijn doorkruiste vlak voordat hij het ambt van minister van buitenlandse zaken aanvaardde in het kabinet Balladur (onder president Mitterrand, een zogeheten gouvernement de cohabitation van een rechtse regering onder een linkse president). Hij vroeg zich in het boek af wat het nut was van het beginnen van een politiek leven terwijl andere zaken de moeite van het beleven veel meer waard lijken te zijn. Hij geeft daarbij het voorbeeld van de stad Venetië waar hij graag vertoeft om weer energie en inspiratie op te doen. Vaak speelde hij met de gedachte om de politiek de rug toe te keren en zich definitief in Venetië te vestigen.
Inmiddels wordt de uitdrukking gebruikt voor iedereen die het verlangen koestert zich terug te trekken in een leven buiten de schijnwerpers om op krachten te komen en de laatste tijd inderdaad steeds breder voor iedereen die een fundamentele wijziging in zijn of haar beroeps- of persoonlijke leven overweegt.

volgende keer:
Wat hebben een schoen, een appelflap en een wegdek met elkaar te maken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten