zaterdag 5 oktober 2019

v.t.t. et vélib'

vélo tout terrain + vélo libre
('alle terrein fiets' + 'vrije fiets')

Op het plaatje hiernaast wordt verwezen naar het feit dat een afgevaardigde van de partij van Macron (LREM = La République en Marche) het mountainbiken wil verbieden in de jachttijd. Een verwoed jager vraagt zich af of dat ook voor jagers zelf geldt, mag er wel per mountainbike gejaagd worden?
Het officiële Nederlandse woord voor 'mountainbike' (waarom geven we toch steeds de voorkeur aan de taal van onze afvallige EU-genoten?) is 'terreinfiets', wat dus al aardig in de buurt komt van het Franse v.t.t. In het Engels bestaat overigens ook de term all terrain bike, maar mountain bike bekt kennelijk lekkerder.
Sinds 2007 bestaan in Parijs de vélib' (verkorting van vélo libre, 'vrije fiets'). Op steeds meer plaatsen staan stevige fietsen, inmiddels ook elektrische, gestald, die je tegen een klein bedrag per uur kunt gebruiken en vervolgens op een willekeurige andere stalplek in de Franse hoofdstad kunt parkeren. Ze begonnen destijds met 14.500 fietsen op 1.230 stalplaatsen en het gebruik loopt steeds verder op. Wie weet kan Parijs (en andere Franse steden, waar het systeem overigens steeds weer een andere naam heeft...) zich ooit nog meten aan onze Nederlandse fietssteden?...

volgende keer:
is het weer 'vreemde-borden-dag'...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten