vrijdag 25 december 2020

un colosse aux pieds d'argile

een papieren tijger
('een kolos met lemen voeten')

Het moet een van de zeven wereldwonderen geweest zijn, een reusachtig beeld van de zonnegod Helios (later samengegaan met Apollo) bij de ingang van de haven van het eiland Rhodos. Ook naast het amphitheatrum flavium in Rome stond een kolossaal beeld van keizer Nero, dat het amfitheater later de naam Colosseum gaf.

Maar de kolos uit de uitdrukking komt uit de bijbel, waar de Babylonische koning Nebukadnezar droomde van een gigantisch beeld. Zijn hoofd was van goud, armen en borst van zilver, buik en scheenbenen van brons, de onderbenen van ijzer en de voeten van ijzer en leem. In tegenstelling tot de andere materialen, is leem kneedbaar en zwak. Na een flinke regenbui kan het verdwijnen en moet het opnieuw opgebouwd worden. Door één geworpen steen, gericht op het fundament van het beeld, werd het kolossale standbeeld verwoest. 

Dus je kunt nog zulke fantastische ideeën hebben, als het is gebouwd op een wankele basis, dan kan het zomaar een mislukking worden. Of je kunt er als land, macht of bedrijf misschien heel imponerend en afschrikwekkend als een tijger uitzien, maar als je van papier gebouwd bent, prik je daar gemakkelijk doorheen...

volgende keer:
staan de beste stuurlui aan wal...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten