zondag 23 december 2018

gilet - veste

vest - jasje

Nee, dit is geen oproep om mee te doen aan de gele-hesjes-demonstraties, maar een bewustmakingscampagne voor veiligheid onderweg. Karl Lagerfeld merkt op dat het geel en lelijk is, dat het nergens bij past, maar wel je leven kan redden. Deze campagne werd gevoerd toen het verplicht werd in ieder voertuig een geel hesje en een gevarendriehoek bij je te hebben. Vandaar ook dat er zo veel mensen zich kunnen uitdossen in gele hesjes. Maar goed... het gaat vandaag over de valse vrienden gilet en vooral veste. Zoals in het Nederlands kan een gilet staan voor een mouwloos vestje dat een man onder zijn colbertjasje draagt, maar de betekenis is veel ruimer. Het staat in principe voor ieder mouwloos vest en dus ook voor een geel hesje (gilet jaune) zoals op de foto en voor een reddingsvest (gilet de sauvetage), maar ook een wollen vest met mouwen kan een gilet (of cardigan) genoemd worden. Een veste daarentegen is, net als een veston een jasje of soms ook een jack. Het zijn ook de benamingen voor een colbertjasje, waarbij een veston eigenlijk een korter jasje is dan een veste, een veston gaat tot het middel. Je moet het in het Frans nooit over een colbert hebben, want hoe Frans het ook klinkt, dat woord is in het Frans onbekend. Met een hoofdletter verwijst het vooral naar Jean Baptiste Colbert, de beroemde minister van financiën (en vele andere zaken) onder Lodewijk de Veertiende. Het Nederlandse woord colbert wordt ook met deze minister in verband gebracht, maar waarom is niet duidelijk, aangezien het colbertje pas ontstond halverwege de negentiende eeuw, dus meer dan 150 jaar later... 
In het Frans is een jasje dus une veste of un veston als het om een colbertje gaat. Voor een leren jack tenslotte gebruik je - om de verwarring onder Nederlandstaligen compleet te maken - de term blouson (de cuir). 

volgende keer:
Hoe kom je er weer bovenop in het Frans?

1 opmerking:

  1. Wij zijn een financiële instelling gespecialiseerd in het ondersteunen van projecten, het helpen van ouderen, werklozen, hypotheken en gepensioneerden, met een rentepercentage van 3% tijdens de aflossingstermijn.

    Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: mpantzagiota03@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen