zondag 16 april 2023

dessins humoristiques : dessine-moi un mouton

- Teken een schaap voor me!
- Alsjeblieft. Hij zit ook in quarantaine.
de kleine prins in lockdown

Inmiddels zijn we gelukkig al weer een hele tijd gewend aan een open samenleving, maar dat was twee jaar lang wel anders. Dat gaf stof voor veel cartoons, waarvan sommige ook literair getint waren. Zo kent vrijwel iedereen wel het moderne sprookje Le petit prince van Antoine de Saint-Exupéry dat o.a. gaat over het belang van vriendschap en inlevings- en inbeeldingsvermogen. Als de kleine prins in de woestijn de vliegenier ontmoet, vraagt hij hem voor hem een schaap te tekenen. De vliegenier zegt dat hij niet goed kan tekenen. Als kind was hij gefascineerd door het gegeven dat boa constrictors hun prooi in zijn geheel met huid en haar opvraten zonder te kauwen. Daarop maakte hij de volgende tekening, die volwassenen echter steeds voor een hoed aanzagen:

De kleine prins herkende hierin echter direct een boa fermé: een slang die een olifant opgegeten had. Hij wilde echter dat de vliegenier een schaap voor hem tekende. De eerste probeersels vielen echter niet in de smaak:

Dit vond hij maar een ziek schaap. Het volgende probeersel had hoorntjes. Dat was dus een ram en dat was ook niet de bedoeling. 
Een beetje geërgerd omdat zijn tekeningen niet alleen door volwassenen, maar blijkbaar ook door de kleine prins niet gewaardeerd werden, tekende hij tenslotte deze kist. Tot zijn verbazing verscheen er een grote glimlach op het gezicht van de kleine prins. Die begreep meteen dat het schaap erin zat en vroeg of hij veel gras nodig had. De vriendschap tussen de vliegenier en de kleine prins was geschloten...

Op de tekening wordt er een verband gelegd met de coronapandemie. Het schaap zit in een doos, omdat hij ook in quarantaine moet...

Voordat de euro werd ingevoerd, sierden de tekeningen van Saint-Exupéry trouwens het 50-francs-biljet: op de ene kant het vliegtuig en het portret van de kleine prins en op de andere het portret van de schrijver en in de linkerbovenhoek de boa fermé.

volgende keer:
schrijven we een kroniek...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten