zondag 24 juni 2018

l'environnement / le milieu

het milieu / de onderwereld

Arme Irene Vorrink. Al bijna een halve eeuw doet het hardnekkige gerucht de ronde dat zij zich kort na haar aanstelling als minister van milieu in het kabinet den Uyl in Frankrijk voorgesteld zou hebben als je suis le ministre du milieu. Hetzelfde wordt overigens gezegd van de recent afgetreden energiecoördinator Hans Alders die van 1989 tot 1994 dezelfde post bekleedde. De Fransen zouden bedenkelijk hebben opgekeken. Ze wisten natuurlijk al dat Nederland de reputatie had dat alles er mogelijk was, maar een minister van de onderwereld, dat ging hen toch ook wat ver. Het had trouwens net zo goed kunnen worden opgevat als 'minister van het midden', wat al even veel onduidelijkheid zou hebben gegeven over de inhoud van haar portefeuille. 
Het Franse woord milieu betekent namelijk in eerste instantie 'het midden'. Au milieu is 'in het midden'. Maar je kunt het ook hebben over een milieu social, inderdaad een 'sociaal milieu'. Zodra het echter over onze leefomgeving gaat, praten de Fransen over l'environnement. Problemen als de opwarming van het klimaat (réchauffement de la planète) vallen dan ook onder deze noemer.
Overigens heeft Irene Vorrink in een interview met de Tijd haar vermeende uitspraak definitief naar het rijk der fabelen verwezen, maar het blijft gewoon een te leuk broodje-aap-verhaal om niet te blijven herhalen...

volgende keer:
Ja, dat is dan een logische vraag: hoe noemen de Fransen een 'broodje-aap-verhaal' ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten