zaterdag 9 juni 2018

s'offrir (entretenir/avoir) une danseuse

een dure hobby hebben
('zich trakteren op een danseres / een danseres onderhouden/hebben')

In de achttiende eeuw vond je rond theaterzalen veel prostitutie. De Opéra werd ooit zelfs marché aux putains ('hoerenmarkt') genoemd. In de negentiende eeuw verplaatste de prostitutie zich zelfs naar binnen de theatermuren en kwam het nogal eens voor dat danseressen hun diensten privé aanboden aan mannen die het daarvoor over hadden. Er waren zelfs moeders die hun dochters 'verkochten' aan de hoogste bieder.
Sommige danseressen werden maîtresses van heren uit de high society, die hun echtgenotes thuis lieten en hun 'danseres' een eigen onderkomen boden en met hen uitgingen in de mondaine wereld. Dat gebeurde dus in alle openheid en sommigen van hen werden beroemdheden, zoals Lola Montès, la belle Otero en Liane de Pougy. Dat betekende natuurlijk een aanzienlijke kostenpost voor de heer in kwestie, maar goed, hij kon zich dan ook zo'n dure hobby permitteren...

volgende keer:
Vanaf morgen bespreek ik zondags taalblunders en -vergissingen die Nederlands sprekenden in het Frans nogal eens begaan. Te beginnen met je t'embrasse en je t'embrase.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten