vrijdag 27 november 2020

compter les étoiles

De hotels van de rijken hebben maximaal 
5 sterren, dat van de armen heeft er 
oneindig veel meer
water naar de zee dragen
('de sterren tellen')

Er zijn oneindig veel sterren. Die indruk krijg je al als je op een onbewolkte dag naar de nachtelijke hemel kijkt, ook al staat er maar een fractie van aan het firmament. Het is gewoon onbegonnen werk om ze te gaan tellen. Dat realiseert de Kat zich hier ook, die overigens speelt met een andere uitdrukking: dormir sous la belle étoile ('onder de brug slapen / dakloos zijn').

De uitdrukking van vandaag is voor het eerst opgetekend in 1531 maar heeft haar oorsprong in de bijbel, waar in Genesis 15.5 over het nageslacht van Abraham gezegd wordt: 'Toen leidde Hij hem naar buiten, en zeide: Zie toch op naar de hemel en tel de sterren, indien gij ze tellen kunt; en Hij zeide tot hem: Zo zal uw nageslacht zijn.'

Het moge duidelijk zijn dat het tellen van sterren een zinloze bezigheid is, evenals het dragen van water naar de zee, of het tellen van schaapjes... Een Fransman heeft overigens nog de keuze uit een aantal andere zinloze bezigheden, zoals het water, de lucht of de wind slaan, in een viool pissen of een giraf gaan kammen.

volgende keer:
hebben we de pest in...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten