zondag 3 december 2017

hoe vertaal je 'tijd' in het Frans?



époque - ère - espace de temps - heure - instant - laps de temps - moment - période - saison - temps

Het eerste woord dat je ooit leerde in de betekenis 'tijd' was waarschijnlijk temps. Maar dat woord betekent ook 'weer' en kan dus soms tot verwarring leiden. Als je vraagt Quel temps fait-il ? dan vraag je niet naar de tijd, maar naar het weer. De juiste manier om naar de tijd te vragen ('Hoe laat is het?') is Quelle heure est-il ?
Toch kun je in de meeste gevallen het woord temps gebruiken voor het begrip 'tijd'. Maar wanneer gebruik je liever andere woorden?
We hebben al gezien dat we voor de betekenis 'tijdstip' ook heure kunnen gebruiken. 'Op tijd' is niet alleen à temps maar vooral ook à l'heure. Je gebruikt dit woord ook in contexten als 'de lokale tijd': l'heure locale, 'zomertijd (als de klok een uur wordt verzet)': l'heure d'été en bijvoorbeeld 'Greenwich-tijd': l'heure de Greenwich. 
Het woord temps zit ook in veel uitdrukkingen zoals 'tijd hebben om': avoir le temps de. Dat betekent dan dus dat je nog genoeg tijd hebt om iets te doen. Als je met 'Hebt u de tijd?' wilt weten hoe laat het is, dan vraag je niet vous avez le temps ? zoals Frans Bauer ('Heb je even voor mij?'), maar vous avez l'heure ? In de betekenis 'Heb je even?' kun je ook instant of moment gebruiken. Deze woorden gebruik je ook vooral als je refereert aan een geschikt tijdstip.
Voor een bepaalde tijdsduur kun je ook espace de temps (niet te verwarren met espace-temps, de 'ruimte-tijd' van Einstein) of laps de temps gebruiken: un laps de temps de cinq minutes ('een tijd van vijf minuten'). 
Heb je het over een heel tijdvak, dan komt naast temps het woord époque in aanmerking: l'époque romaine ('de Romeinse tijd, de tijd van de Romeinen'). 'Indertijd' is ook à l'époque. Ook de woorden saison en période zijn hier mogelijk en een wat plechtiger woord in dit verband is ère, dat meestal een langere periode aanduidt: l'ère chrétien ('de christelijke tijd') of en l'an 1500 de notre ère ('in het jaar 1500 van onze tijdrekening'). 

volgende keer:
Hoe kun je zeggen dat alles met elkaar in verband staat?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten