zaterdag 3 november 2018

péter les plombs / rester zen

door het lint gaan / kalm blijven
('de stoppen (doen) doorslaan / zen blijven')

Vandaag weer eens twee uitdrukkingen voor de prijs van één. Bijgaand plaatje hoort bij een website waarop je 17 tips krijgt om kalm te blijven en niet door het lint te gaan bij de opvoeding van pubers. Misschien moet ik die ook eens bezoeken...
Tegenwoordig wordt een kortsluiting in huis vaak voorkomen door een veiligheidsschakelaar die automatisch de zekeringen uitschakelt, maar vroeger sloegen bij zo'n probleem onherroepelijk de stoppen door, die je vervolgens moest vervangen. Deze oude stoppen waren gemaakt van porselein en bevatten een loden draad (vandaar het woord plomb, 'lood'). Als de stroom te hoog werd, smolt deze loden draad en daarmee werd de elektriciteit uitgeschakeld. Om de stroom weer in te kunnen schakelen moest je dan wel reservedraad hebben. Laat ik het hierbij laten, want ik ben zo atechnisch dat ik bij meer details zulke flaters ga slaan dat bij menigeen de stoppen zullen doorslaan.
Nee, blijf dan liever zen. Je hoort het in het Nederlands ook wel eens. In het Frans wordt heel veel verwezen naar de weldaden van de Japanse zen-meditatie die ons in ons jachtige leven weer een beetje rustig kan maken.

volgende keer:
gaan we dan ook maar eens even rustig op de bank zitten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten