woensdag 30 december 2015

raconter des salades

Smoesjes verkopen
(lett. 'salades vertellen')

Een salade is een mengsel van verschillende ingrediënten die samen een aangename combinatie vormen die makkelijk naar binnen gaat. Zo bedacht men in de negentiende eeuw dat een leugen gemakkelijker geaccepteerd wordt als je een beetje humor, voorgewende excuses, een beetje waarheid en onwaarheid met elkaar mengt: een sausje erover en veel overtuigingskracht, en grote kans dat je slappe verhaal door anderen 'verteerd' wordt. Een Fransman verkoopt dus geen smoesjes, maar vertelt salades.

Een bijzonder gebruik van het woord salade vinden we trouwens in de aanduiding panier à salade voor een politiebusje. In eerste instantie lijkt het absurd om een politiebusje te vergelijken met een 'slamandje', maar we hoeven alleen maar terug te gaan in de tijd om de vergelijking te begrijpen. Allereerst moet je niet denken aan zoiets als een broodmandje, maar aan de ijzeren netjes die vroeger gebruikt werden om salades met harde hand in droog te schudden:

 De eerste politiewagens werden nog getrokken door paarden en hadden opengewerkte wanden die een beetje deden denken aan die oude slamandjes. Voeg daaraan toe dat het wegdek destijds aanmerkelijk hobbeliger was dan tegenwoordig en je kunt je voorstellen dat de gevangenen die in deze voertuigen moesten plaatsnemen door elkaar geschud werden als een salade in een mandje...

volgende keer
Morgen is het oudejaarsavond. Laten we hopen dat niemand een 'te kort lontje' heeft...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten