zaterdag 9 april 2016

Paname

Parijs


Is Parijs helemaal in beslag genomen door de Panama papers? Er wordt inderdaad druk over gepubliceerd dezer dagen, maar de naam Paname is al veel langer een andere benaming voor de stad Parijs, net als Mokum voor Amsterdam bijvoorbeeld. Maar waarom eigenlijk? 
le chapeau panama
De naam Paname dateert van de Eerste Wereldoorlog. Waarschijnlijk heeft het te maken met de destijds overal gedragen 'panama-hoed'. Alle elegante mannen droegen destijds deze hoed en inmiddels hebben ook Parijse vrouwen de panama ontdekt. Oorspronkelijk werd de hoed gedragen door de mannen die werkten aan het Panama-kanaal. Kort daarna leidde de corruptie waarmee de bouw van dit gigantische project gepaard ging tot het beruchte Panama-schandaal, waarbij een groot aantal Franse zakenlui betrokken bleek te zijn (toch een soort Panama papers, zou je kunnen zeggen...) Deze opvolging van feiten, de elegantie van de stad, gevolgd door illusies en desillusies, zouden ertoe geleid hebben dat Parijs de bijnaam Panam(e) heeft gekregen.

Voor de liefhebbers nog een clip van de legendarische Juliette Gréco die meer dan een halve eeuw geleden haar geliefde Paname al bezong:




volgende keer:
Ons land is er berucht om zijn feestnummers. Maar heb je ook Franse gangmakers?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten