('aprilvis')
De algemeen aangevoerde verklaring voor het ontstaan van de 1-aprilgrappen gaat terug naar de zestiende eeuw, toen de Franse koning Charles IX besloot de gregoriaanse kalender in te voeren, waardoor Nieuwjaar niet meer werd gevierd tussen 25 maart en 1 april (tot dan toe de eerste dag van het jaar), maar op 1 januari. In Frankrijk gaf men elkaar in de nieuwjaarstijd cadeautjes (des étrennes), een traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Om mensen in verwarring te brengen over het begin van het nieuwe jaar, bleven veel mensen dat echter ook doen op 1 april. De cadeautjes maakten al snel plaats voor grappige presentjes en uitnodigingen voor niet-gehouden feestjes en zo was de 1-aprilgrap geboren.
Het klinkt allemaal heel plausibel tot... er ook een verwijzing naar een 1-aprilgrap werd gevonden in een bron uit 1508. Is de officiële verklaring daarmee zelf een aprilgrap? We zullen het nooit weten.
Maar dan die vis... Die kennen we in Nederland weer niet. De simpelste vorm van 1-aprilgrappen in Frankrijk (denk aan ons "je veter zit los!" of "je gulp staat open") bestaat erin een papieren vis te plakken op iemands rug. Ook die traditie lijkt te bestaan sinds de zestiende eeuw en heeft misschien te maken met de vastentijd. De nieuwjaarscadeautjes die men in maart/april aan elkaar gaf, waren meestal voedingsmiddelen en aangezien de nieuwjaarstijd vaak samenviel met de vastentijd, was het eten van vlees verboden, en gaf men elkaar dus meestal vis cadeau. Toen de 1-aprilgrappen eenmaal in zwang kwamen, waren nepvissen de meest voorkomende cadeautjes.
volgende keer
Wie door iemand flink wordt beetgenomen, kan nog wel eens uit zijn vel springen. Maar hoe doe je dat op zijn Frans?
volgende keer
Wie door iemand flink wordt beetgenomen, kan nog wel eens uit zijn vel springen. Maar hoe doe je dat op zijn Frans?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten