zondag 3 januari 2016

avoir un poil dans la main

aartslui zijn
('een haar in je hand hebben')


De herkomst van deze uitdrukking is niet helemaal duidelijk, al weten we dat hij vanaf het begin van de negentiende eeuw regelmatig voorkomt. Sommigen hebben geopperd dat iemand die zijn handen nooit gebruikt (om te werken) daar uiteindelijk vanzelf haren in zal zien groeien. 
Een andere verklaring gaat er niet van uit dat de haar in kwestie uit de hand groeit, maar dat hij er door een ander in is gelegd met de vraag die goed te bewaren. Als iemand anders hem vervolgens vraagt om te werken, kan hij steeds antwoorden dat hij die niet kan gebruiken omdat hij immers zijn hand gesloten moet houden om deze belangwekkende taak te kunnen uitvoeren. Deze verklaring is misschien waarschijnlijker, aangezien er ook een variant bestaat waarin iemand die echt heel heel lui is, een queue de vache ('koeienstaart') in de hand heeft en die groeien toch echt niet spontaan uit een mensenhand...

volgende keer
In het uiterste noord-oosten van ons land lijkt het eindelijk een beetje koud te worden. Wat betekent het echter als je het niet koud hebt aan je ogen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten