dinsdag 21 juni 2016

faire dans sa culotte

het in je broek doen


Als in het midden wordt gelaten wat je in je broek deponeert (maar voor de goede verstaander wordt een grote boodschap bedoeld) dan zou je 'van angst' kunnen toevoegen. Als er echter pipi ('in je broek plassen') aan wordt toegevoegd zoals op het plaatje hiernaast, kun je eraan toevoegen 'van het lachen'. In het tweede geval zou een en ander te wijten zijn aan het verlies van de controle over bepaalde spieren, in het eerste geval misschien ook, maar dat laat ik over aan de medische wetenschap.
les culottes au XVIIIe siècle
De uitdrukking geldt overigens beide seksen, ook al is culotte tegenwoordig een aanduiding voor 'damesslipje'. Dat is niet altijd zo geweest. Misschien kent u nog de geschiedkundige benaming sans-culottes ('zonder broek'): zo werden in de tijd van de Franse revolutie de handwerkslieden en andere leden van de lagere burgerij aangeduid die in opstand kwamen. Ook al verkeerden sommigen van hen misschien in deerniswekkende omstandigheden, het was niet zo dat zij hun rechten bevochten in hun blote kont. Nee, in de achttiende eeuw was culottes de aanduiding voor de kniebroek die alle edelen droegen en waarmee zij zich dus onderscheidden van het gepeupel. Dat gepeupel - het mannelijke gedeelte althans - droeg lange broeken, en die heetten nu eenmaal niet culottes, vandaar hun geuzennaam sans-culottes.
Droegen alleen mannen culottes? In principe wel, tenzij zij onder de plak zaten van hun vrouw. In dat geval c'est la femme qui porte la culotte ('de vrouw heeft de broek aan'). 

volgende keer
gaan we taper le carton, ofwel 'een kaartje leggen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten